Ίδρυμα «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης»

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος

Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην ιστοσελίδα του «Ιδρύματος Πολύκαρπος Γιωρκάτζης». Το Ίδρυμα συστάθηκε το 2005 ύστερα από πρωτοβουλία της οικογένειας του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Η μητέρα μου, η αδελφή μου και εγώ, αλλά και φίλοι του πατέρα μου, θεωρήσαμε ότι οφείλαμε αφενός να διαφυλάξουμε και να συντηρήσουμε τη μνήμη του και αφετέρου να δημιουργήσουμε ένα Ίδρυμα με τη μορφή κέντρου επιστημονικής και τεκμηριωμένης έρευνας, στο όνομα του.

Στόχοι του Ιδρύματος είναι η συμβολή στη μελέτη της Νεώτερης Κυπριακής Ιστορίας και η συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και η ενθάρρυνση των νέων μας για ενεργότερη ανάμειξη στα κοινά. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την ίδρυση και δραστηριοποίηση του Συνδέσμου Φίλων του Ιδρύματος Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, πρώτιστος στόχος του οποίου θα είναι η ανάμειξη των νέων και η αναβάθμιση του διαλόγου, γι’ αυτό και δεσμευόμαστε να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια αυτή.

Ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης ήταν ένας ασυνήθιστα παράτολμος και ριψοκίνδυνος άνθρωπος, που έζησε και έδρασε σε μια ασυνήθιστη και ταραγμένη εποχή, που εμείς οι νεώτεροι δυσκολευόμαστε να μπούμε στο κλίμα της. Στο σύντομο πέρασμα του από τη ζωή πρόσφερε πολλά, απέκτησε πολλούς πιστούς φίλους, των οποίων σημάδεψε τη ζωή ανεξίτηλα, αλλά και εχθρούς. Το Ίδρυμα, με τη συνεργασία καταξιωμένων επιστημόνων, θα προσπαθήσει να μελετήσει την περίοδο και την προσφορά του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη. Ποτέ δεν θα επιχειρήσουμε να ωραιοποιήσουμε την προσφορά του προς τον τόπο, αλλά και ποτέ δε θα επιτρέψουμε κατεδάφιση και αποσιώπηση αυτής της προσφοράς.

Η ιστοσελίδα φιλοδοξεί να προβάλει το έργο και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος αλλά και να προσφέρει το βήμα που θα επιτρέψει στους ανθρώπους αυτού του τόπου και ιδιαίτερα τους νέους να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. Μέσα από τις ενότητες παρουσιάζονται σε αδρές γραμμές η ιστορία της οικογένειας Γιωρκάτζη, η ζωή και το έργο του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη, το ιστορικό και άλλες πληροφορίες για το Ίδρυμα, τις εκδόσεις, τις εκδηλώσεις και το φιλανθρωπικό του έργο.

Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης
Πρόεδρος Δ.Σ.

Οικία / Μουσείο στο Παλαιχώρι

Στο χώρο της πατρογονικής οικίας του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη στο Παλαιχώρι με πρωτοβουλία της συζύγου του Φωτεινής και των παιδιών του Κωνσταντίνου και Μαρίας καθώς και της οικογένειας Γιωρκάτζη, που έχει παραχωρήσει το χώρο, έχει δημιουργηθεί Κέντρο Έρευνας Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 59 και Μουσείο. H Οικία Πολύκαρπου Γιωρκάτζη αποτελεί μέρος τον κτιριακού συμπλέγματος της πατρογονικής οικίας Γιωρκάτζη. Τα εγκαίνια της Οικίας έγιναν από το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Γλαύκο Κληρίδη τον Αύγουστο του 2002.

Η Οικία Πολύκαρπου Γιωρκάτζη οικοδομήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Το ισόγειο χρησιμοποιείτο ως καφενείο και ταυτόχρονα ως γραφείο του Κοινοτάρχη Παλαιχωρίου Ορεινής Κωστή Τζιωρτζή (πατέρα τον Πολύκαρπού Γιωρκάτζη). H πατρογονική οικία της οικογένειας Γιωρκάτζη, στην οποία γεννήθηκε ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Οικία Πολύκαρπου Γιωρκάτζη η οποία αποτελεί προέκταση και συμπλήρωμα της πατρογονικής οικίας.
Το ανώγειο χρησιμοποιείτο ως Περιφερειακό Διοικητικό Κέντρο - γραφείο τον Επόπτη (Βοηθού Επαρχιακού Λειτουργού), τον Περιφερειακού Γεωργικού Λειτουργού, τον Κυβερνητικού Ταμία κλπ - και ως ξενώνας για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους και άλλους επισκέπτες που διανυκτέρευαν στο Παλαιχώρι.

Περισσότερα

Εκδόσεις

Το Ίδρυμα «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης» έχει εκδόσει τα ακόλουθα βιβλία:

Πολύκαρπος Γιωρκάτζης 1955-1959, Μαρτυρίες
Κυπριακοί Αντικατοπτρισμοί, Αθήνα 1955-1959
50 Ιστορικές στιγμές που σημέδεψαν την Κύπρο 1821-2004
Κυπριακοί Απόηχοι, Λονδίνο (1955-59)
Ενιαίον Κόμμα Εθνικόφρονος Παρατάξεως – Στα σπάργανα της σύγχρονης κυπριακής πολιτικής ζωής (Εκδόσεις Ρίζες, 2019)
© Copyright Ίδρυμα «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης». All rights reserved.