Οικία / Μουσείο στο Παλαιχώρι

Στο χώρο της πατρογονικής οικίας του Πολύκαρπου Γιωρκάτζη στο Παλαιχώρι με πρωτοβουλία της συζύγου του Φωτεινής και των παιδιών του Κωνσταντίνου και Μαρίας καθώς και της οικογένειας Γιωρκάτζη, που έχει παραχωρήσει το χώρο, έχει δημιουργηθεί Κέντρο Έρευνας Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 1955 – 59 και Μουσείο. H Οικία Πολύκαρπου Γιωρκάτζη αποτελεί μέρος τον κτιριακού συμπλέγματος της πατρογονικής οικίας Γιωρκάτζη. Τα εγκαίνια της Οικίας έγιναν από το Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Γλαύκο Κληρίδη τον Αύγουστο του 2002.

Η Οικία Πολύκαρπου Γιωρκάτζη οικοδομήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Το ισόγειο χρησιμοποιείτο ως καφενείο και ταυτόχρονα ως γραφείο του Κοινοτάρχη Παλαιχωρίου Ορεινής Κωστή Τζιωρτζή (πατέρα τον Πολύκαρπού Γιωρκάτζη). H πατρογονική οικία της οικογένειας Γιωρκάτζη, στην οποία γεννήθηκε ο Πολύκαρπος Γιωρκάτζης, βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την Οικία Πολύκαρπου Γιωρκάτζη η οποία αποτελεί προέκταση και συμπλήρωμα της πατρογονικής οικίας. Το ανώγειο χρησιμοποιείτο ως Περιφερειακό Διοικητικό Κέντρο - γραφείο τον Επόπτη (Βοηθού Επαρχιακού Λειτουργού), τον Περιφερειακού Γεωργικού Λειτουργού, τον Κυβερνητικού Ταμία κλπ - και ως ξενώνας για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους και άλλους επισκέπτες που διανυκτέρευαν στο Παλαιχώρι.

Museum and research centre for the 1955 - 1959 struggle.Οι εργασίες αποκατάστασης της Οικίας Πολύκαρπού Γιωρκάτζη, η οποία αποτελεί Διατηρητέα Οικοδομή, περιλαμβάνουν μικρής έκτασης εσωτερικές προσθήκες και μετατροπές ώστε να χρησιμοποιείται ως Κέντρο Έρευνας στο ισόγειο με παραστατική αναφορά την πολυκύμαντη προσωπικότητα τον Πολύκαρπου Γιωρκάτζη στον όροφο.

Το όλο έργο της αποκατάστασης της Οικίας Πολύκαρπού Γιωρκάτζη έγινε με την ευγενή στήριξη και την εξολοκλήρου χρηματοδότηση τον Ιδρύματος Αναστάσιος Γ. Λεβέντης και είχε την ένθερμη υποστήριξη του Προέδρου τον Ιδρύματος, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Λεβέντη. Την εκτέλεση τον έργου για την εσωτερική διαμόρφωση της Οικίας Πολύκαρπου Γιωρκάτζη ανάλαβε, αφιλοκερδώς, η Έφορος του Λεβέντειου Μουσείου στη Λευκωσία, η κυρία Λουκία Χατζηγαβριήλ.

Φωτογραφίες από την Οικία / Μουσείο

© Copyright Ίδρυμα «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης». All rights reserved.